logo

•• Požiadavky na kvalitu medu ••

Med je tvorený rôznymi druhmi cukrov, najmä fruktózou a glukózou v pomere cca 1,1:1, a inými látkami ako sú organické kyseliny, enzými a tuhé čiastočky pochádzajúce zo zberu medu.

Farba medu sa mení od takmer bezfarebnej až po tmavohnedú. Konzistencia medu môže byť kvapalná, viskózna alebo čiastočne až úplne kryštalická. Chuť a aróma medu sa menia, avšak sú odvodené od pôvodu rastliny.

Do medu uvádzaného na trh alebo do medu použitého vo výrobku určenom na ľudskú spotrebu sa nesmú pridávať žiadne látky vrátane potravinárskych prídavných látok okrem medu.

Med, ak je to možné, nesmie obsahovať organické a anorganické nečistoty, najmä plesne, zvyšky plástov,

zvyšky hmyzu a lariev alebo zrnká piesku. Nesmie mať neprirodzenú vôňu a chuť, nesmie začať kvasiť, nesmie sa meniť neprirodzeným zásahom jeho kyslosť a nesmie mať teplom zničené alebo inaktivované enzýmy.

Peľ a zložky tvoriace med sa nesmú odstraňovať okrem prípadov, ak je to nevyhnutné v rámci odstraňovania cudzorodých anorganických a organických látok. Táto podmienka zároveň neplatí pre filtrovaný med.  

Pri kvetovom mede je obsah glukózy a fruktózy minimálne 60 g / 100  g (60 % hm.), pri mede medovicovom a zmiešanom je obsah glukózy a fruktózy minimálne 45 g / 100 g (45 % hm.). Obsah sacharózy je najviac 5 g / 100 g (5 % hm.) s výnimkou pri mede kvetovom jednodruhovom z agátu bieleho (Robinia pseudoacacia), lucerny siatej (Medicago sativa), Mensies Banksia (Banksia menziesii), zemolezu francúzskeho (Hedysarum), eukalyptusu (Eucalyptus camadulensis), židelníka ohybný alebo bahenného (Eucryphia lucida, Eucryphia milliganii) a z citrusov, kde môže byť obsah sacharózy najviac 10 g / 100 g (10 % hm.). A s výnimkou levandule (Lavandula spp.) a boráku lekárskeho (Borago officinalis), kde môže byť obsah sacharózy najviac 15 g / 100 g (15 % hm.). Obsah hmotnostného percenta vody môže byť najviac 20 %, pri pekárskom mede a mede z vresu (Calluna) môže byť najviac 23 % a pri pekárskom mede z vresu môže byť najviac 25 %. Kyslosť medu má byť najviac  50 miliekvivalentov kyseliny na 1 000 g, u pekárskeho medu najviac 80 miliekvivalentov kyseliny na 1 000 g. Obsah hydroxymetylfurfuralu (HMF) stanovená po spracovaní a zmiešaní je stanovená na najviac  40 mg/kg s výnimkou u medov s deklarovaným pôvodom z regiónov s tropickým podnebím a zmesi takýchto medov, ktoré môžu obsahovať hydroxymetylfurfuralu najviac 80 mg/kg.  

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...